Kikapcsolódás


Fekete-hegyi tanösvény
Mikóháza

A tanösvény teljes hossza 3,5 km, emelkedési szintje 410 m.

Kissé megerőltető túra, de kárpótol érte a látvány a kilátóból. Az útvonalat bejelöltük a Google térképen, így könnyebb jó irányba indulni. A focipálya mellett elhaladva utunkat keresztezi a Hegyalja utca. Innen kezdődik a 6 állomásos kiépített tanösvény. Minden állomásnál igényesen kialakított pihenő, tűzrakóhely és színes, esztétikus ismertetőtáblák fogadnak, melyek az egyes állomások közötti távolságokat és a szintemelkedést is feltüntetik.

A tanösvényről bővebben Mikóháza weboldalán olvashatsz.

Népi jellegű pincesor
Mikóháza

A Fekete-hegyi tanösvény és kilátó felé véve az irányt, utunkat a Hegyalja utca keresztezi. Ne térjünk le azonnal a tanösvényre, hiszen pár lépésnyi kitérővel ott találjuk magunkat pincesor előtt. Kellemes hangulatú tér ez. Jó itt egy kicsit elidőzni.

Mikóházán két helyen találhatók pincék, de a pincék nagyobbik fele itt található.

A II. világháború helyi eseményeinek idején a lakosság jelentős része ezekben húzódott meg. A pincékben a helyi Palack-hegyen termett szőlőkből bor készül. Bár a pincesor nem része a tokaji borvidéknek, ennek ellenére a borok tokaji jellegűek.

Károlyi-kastély és angolparkja
Füzérradvány

A 2021. őszén újból megnyitott és szépen felújított kastély és annak angolparkja kedvelt turisztikai célpont, nem szabad kihagyni. A kastély a maga történelme során többféle funkciót betöltött, 1936 és 1948 között kastélyszállóként működött. A kastélyban látható kiállítások épp ezt az időszakot jelenítik meg. Múzeumpedagógiai foglalkozások, szabadulószoba, kiállítások és kávézó kapott helyet a kastély falai között.

A kastély körüli angolpark ingyenesen látogatható. Egy igazán különleges klímájú és hangulatú angolparkról van szó patakokkal, kishidakkal, óriási platánfákkal és más növényekkel.

További információk a kastély facebook oldalán és weboldalán

Erdei kisvasút
Pálháza

Magyarország legrégibb erdei kisvasútja. Naponta háromszor indul Pálházáról.

Pálházára beérve baloldalon található az állomás.

Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, mely Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

A menetrendről, jegyárakról és aktualitásokról a kisvasút weboldalán lehet informálódni.

Füzér vára
Füzér

Füzér vára Magyarország legkorábbi kővárainak egyike, a várhegy maga pedig Magyarország 7 természeti csodájának egyike. 2014 és 2016 között jelentős felújításon esett át, amikor is felépült az Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája, Palotaszárnya és Alsó bástyája.

Állandó és időszakos kiállítások és izgalmas rendezvények várják a látogatókat.

További információk a vár facebook oldalán és weboldalán.

Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság
Füzér

A látogató központ épülete Füzér központjában található. Az itt megtekinthető kiállítás bemutatja a község és a vár múltját, a környék természeti és kulturális értékeit és hagyományait. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik nehézkesen vagy egyáltalán nem tudnak ellátogatni várba.

A látogatóközpontról további információk a vár weboldalán

A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom

A Magyar Nyelv Múzeuma Sátoraljaújhelyen, Széphalom városrészben Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsös kertjében található egyedülálló intézmény, mely 2008-ban nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. A múzeumban többek között három kiállítótér és egy könyvesház is található, méltón mutatja be a magyar nyelv múltját, jelenét és jövőjét.

Bővebb információ a múzeum weboldalán.

Kazinczy Ferenc Múzeum
Sátoraljaújhely

Unalmasnak cseppet sem mondható az itt eltöltött idő, ugyanis gazdag gyűjtemények, állandó és időszakos interaktív kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt Sátoraljaújhely egyik legszebb, műemlék jellegű épületében.

Bővebb információk a múzeum facebook oldalán és weboldalán.

Zemplén Kalandpark
Sátoraljaújhely

Kihagyhatatlan élmény program, ahol fiatalok és idősebbek, batári társaságok és családok egyaránt egy felejthetetlen napot tölthetnek el.

  • Az alsó állomáson: bob pálya, libegő, mászófal központ, ökoturisztikai központ
  • A középállomáson: kalandtúra pálya, sípályák, tanösvény, tubby pálya, játszótér
  • A hegytetőn: extrém átcsúszó pálya, kabinos kötélpálya, kilátó, Magyar Kálvária.

További információk a kalandpark facebook oldalán és weboldalán.

Rákóczi Múzeum
Sárospatak

A sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttese, mely fénykorát a XVII. században a Rákóczi-család uralma alatt élte.

Érdekességek, látnivalók a múzeum falai között: Vörös-torony, Ágyúöntő műhely, Olaszbástya kazamata, Reneszánsz konyha, - csak néhány a vármúzeum érdekességei, látnivalói közül. valamint néprajzi, régészeti, történeti és képzőművészeti gyűjtemények.

További információk a vármúzeum facebook oldalán és weboldalán.

Foglalás

Érkezés: 14 órától

Távozás: 10 óráig

Elérhetőségek

3989 Mikóháza, Szabadság út 47/A

panoramavendeghazmikohaza@gmail.com